Mixologie
Recepty koktejlů pro vaší inspiraci
Nejoblíbenější koktejly
Merulê
- 3 cl Meruňkovice Collection 1850
- 3 cl Baileys
- 1 cl čajovo-medový sirup
- 1 cl smetana
- 3 kapky čokoládové Bitters
- řez hořké čokolády na ozdobu
Postup
Nachladíme sklenici na stopce. Do šejkru postupně dávkujeme Meruňkovici, Baileys, čajovo-medový sirup, smetanu a 3 kapky čokoládových Bitters. Do ¾ šejkru nasypeme kostky ledu a řádně prošejkrujeme. Přes strainer a klasické sítko (double strainer) nalijeme do vychlazené sklenice a vložíme řez hořké čokolády.
Uniqum
- 4 cl Hruškovice Collection 1850
- 1,5 dcl Tonic
- 1 cl citrónová šťáva
- řapíkatý celer na ozdobu
Postup
Nachladíme sklenici o objemu 0,3 l (highball). Ingredience dávkujeme přímo do sklenice v tomto pořadí - Hruškovice, citrónová šťáva a tonik. Do ¾ sklenice nasypeme kostky ledu a dolijeme tonikem. Do sklenice, mezi kostky ledu, vsuneme řapíkatý celer, nakrájený na centimetrový hranol, převyšující okraj sklenice asi o 2 cm.
Missionary
- 4 cl Slivovice Collection 1850
- 1,5 dcl Nativa Green tea lemon
- 1 cl citrónová šťáva
- řapíkatý celer na ozdobu
Postup
Nachladíme sklenici o objemu 0,3 l (highball). Ingredience dávkujeme do sklenice v tomto pořadí - Slivovice, citrónová šťáva a ledový zelený čaj. Do ¾ sklenice nasypeme kostky ledu a případně dolijeme ledovým čajem. Do sklenice, mezi kostky ledu, vsuneme řapíkatý celer, nakrájený na centimetrový hranol, převyšující okraj sklenice asi o 2 cm.
Willi Willi
- 4 cl Williams Collection 1850
- 1,5 dcl Cider
- 1 cl citrónová šťáva
- hruška a jablko na ozdobu
Postup
Nachladíme si sklenici o objemu 0,3 l (highball). Do sklenice postupně nalijeme Hruškovici Williams a citrónovou šťávu. Zhruba do ¾ sklenice nasypeme kostky ledu a teprve až nyní zalijeme Ciderem. Na závěr vše ozdobíme plátkem hrušky a jablka.
Bonvivant ́s Sour
- 4 cl Meruňkovice Collection 1850
- 2 cl citrónová šťáva
- 1,5 cl vaječný bílek
- 1 cl cukrový sirup
- 5 kapek čokoládové Bitters
Postup
Nachladíme sklenici na stopce. Do šejkru postupně dávkujeme bílek, Meruňkovici, citrónovou šťávu a cukrový sirup. Následně vše jemně našleháme metličkou (případně můžeme použít „dry shake“). Zasypeme kostky ledu a řádně prošejkrujeme. Přes double stainer nalijeme do připravené sklenice a ozdobíme pár kapkami čokoládových Bitters.
Plummer
- 2 cl Slivovice Collection 1850
- 1 cl medová voda (poměr 1:1)
- 2 cl citrónová šťáva
- 1,5 dcl černý čaj
- hřebíček a citrónová kůra na ozdobu
Postup
Nejprve si uvaříme černý čaj, který osladíme medem a zakápneme citrónovou šťávou. Do šálku dávkujeme Slivovici, kterou zalijeme čajem a nakonec vše ozdobíme citrónovou kůrou, propíchanou hřebíčkem.
WarmUp
- 4 cl Williams Collection 1850
- 1,5 dcl zázvorové pivo
- (v případě potřeby dosladit cukrem)
- 1 celá skořice
- 1 celý badyán
- skořice a badyán na ozdobu
Postup
Do šálku dávkujeme Hruškovici Williams, kterou zalijeme svařeným zázvorovým pivem se skořicí a badyánem. Skořici a badyán použijeme také v závěru na ozdobu.
Grand Prix
- 3 cl Hruškovice Collection 1850
- 1 cl Grand Marnier
- 3 cl ananasový džus
- 1 cl limetová šťáva
- střik Grenadiny
- broskev nebo mango na ozdobu
Postup
Nachladíme sklenici na stopce. Do šejkru postupně dávkujeme všechny ingredience - Hruškovice, pomerančový likér (doporučujeme Grand Marnier), ananasový džus a střik Grenadiny. Do šejkru nasypeme kostky ledu a řádně vše prošejkrujeme. Hotový koktejl nalijeme přes double strainer do vychlazené sklenice a nakonec ozdobíme plátkem broskve nebo manga.
Romance
- 4 cl Radhošťská Hořká ®
- šťáva z 1⁄2 limetky
- 3 bs šípkové marmelády
- 1 cl cukrového sirupu
- 2 cl portského vína Ruby
Postup
Do shakeru nalijeme Radhošťskou Hořkou ® , limetovou šťávu, přidáme marmeládu a cukrový sirup, protřepeme na bloku ledu, či velkých kostkách a přes double strainer vlijeme do nachlazené sklenice na blok ledu, či velké kostky ledu. Dolijeme portským vínem. Ozdobíme sušeným mangem. Můžeme přidat také sušené šípky.
Lavender
- 5 cl Radhošťská Hořká ® fúzovaná sušenou levandulí
- 1,5 cl javorového sirupu
- šťáva z 1⁄2 citrónu
- vaječný bílek
- 4 kapky čokoládových bitter's
Postup
do shakeru vložíme jednotlivé ingredience, bílek vkládáme Jako poslední a provedeme dryshake (blendr nebo v rukou). Po napěnění bílku vložíme blok nebo velké kostky ledu a shakerujeme. Poté přes double strainer vlijeme do nachlazené sour glass na stopce a zakapeme čokoládovými bitter's. Napěněný cocktail ozdobíme sušeným květem levandule.
Herballemonade
- 4 cl Radhošťská Hořká ®
- 2 cl cukrového sirupu
- šťáva z 1⁄2 citrónu
- 2 dl sody
Postup
Do vychlazené sklenice vložíme 3 velké kostky ledu (tak, aby pokryly 3⁄4 objemu) a vlijeme jednotlivě ingredience, zalijeme sodou a od spodu promíchneme. Obstříkneme oleji z citrónové kůry a položíme na horní část sklenice společně s luční kytičkou. V letních měsících můžeme přidat bazalku.
Madeira
- 4 cl Radhošťská Hořká ®
- 2 cl cukrového sirupu
- šťáva z 1⁄2 citrónu
- 1 cl portského vína Ruby
- 2 dl sody
Postup
Do vychlazené sklenice vložíme 3 velké kostky ledu (tak, aby pokryly 3⁄4 objemu) a vlijeme ingredience, zalijeme sodou a od spodu promíchneme. Obstříkneme oleji z citrónové kůry a položíme jej na vrch drinku.
Friendship
- 1,5 cl Radhošťská Hořká ®
- 2 cl TATRATEA 27%
- 2 cl Cinzano Rosso
- 2 dash Peychaud's bitter's
- pomerančový zest
Postup
Vychlazenou whisky glass naplníme velkým blokem ledu či velkými kostkami ledu, zastříkneme bitter's a vlijeme postupně ingredience. Vymícháme barovou lžičkou a zastříkneme éterickými oleji z grepové kůry. Zest pak vložíme na okraj sklenice.
Riedigost
- 1,5 cl Radhošťská Hořká ®
- 3 cl Rye whiskey Bulleyt
- 3 cl V.S.O.P. Cognac
- 1 cl cukrového sirupu
- 2 dash Peychaud's bitter's
Postup
Míchací sklenici zastříkneme bitter's a vlijeme jednotlivě ingredience, zasypeme úměrně ledem a vymícháme. Přes strainer vlijeme do vychlazené sklenice a ozdobíme grepovým zestem.
Spring Breeze
- 3 cl Radhošťská Hořká ®
- 1,5 cl Grand Marnier
- šťáva z 1⁄2 citrónu
- 1 cl datlového sirupu
Postup
Do shakeru vložíme jednotlivé ingredience a protřepeme. Technikou double strainer vlijeme do vychlazené sklenice na velkou kostku ledu a ozdobíme usušeným lučním kvítím.
K.O.H.N.
- 5 cl Radhošťská Hořká ®
- 3 cl limetové šťávy
- 1,5 cl sirupu z Agáve
- 2 cl bílku
- 3 kapky čokoládových bitter's
Postup
Jednotlivé ingredience vlijeme do shakeru s bílkem na konec a provedeme dryshake. Po napěnění obsahu vložíme blok ledu či velké kostky a vytřepeme. Po natřepání cocktailu vlijeme technikou double strainer do vychlazené sklenice a ozdobíme citrónovým řezem z kůry.
Namíchali jste si vlastní koktejl
z FLERET COLLECTION 1850?
Podělte se o něj s ostatními. Ty nejlepší a nejoriginálnější recepty odměníme!